SJ Norrlandståg

I dag har jag och Anders Hedlund diskuterat med SEKOs klubbar på SJ Norrlandståg hur vi skall agera för att få till en bra övergång för de medlemmar som berörs av att SJ beslutat flytta nattågen. Överflyttningen kommer att ske per den 1 maj och det är hög tid att samla ihop vilka yrkanden som vi har.

SEKO har till skillnad från andra fackförbund krav att det skall ske ett övertagande enligt LAS § 6b. Ett sådant övertagande säkrar individens möjligheter att behålla sina nuvarande villkor. Särskild uppmärksamhet kommer vi att ägna våra medlemmar bland ombordpersonalen i Östersund.

Vi har ett bra samarbete med klubbarna på SEKO Norrlandståg och vi tror att vi tillsammans kan möta både SJ och dotterbolaget Norrlandståg på ett bra sätt.

Branschsamarbete

Vi har också kommit överens om ett arbete tillsammans med våra ombudsmän på spårtrafik att under året för att få till stånd en gemensam branschdiskussion om hur vi skall organisera nattrafiken i Sverige. Detta samarbete tror jag är en väg till framgång för att undvika att kollektivavtalen blir en del av konkurrensen mellan olika företag. I grunden måste vi komma fram till en ordning där arbetsgivarna inte skall kunna spela ut respektive bolags villkor för de anställda som en konkurrensfaktor.

Om Erik Johannesson

Ordförande SEKO SJ
Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.