SEKO säger nej till omsökning av tjänster för produktionsledarna

SEKO SJ säger nej till att nuvarande Produktionsledare ska behöva söka om sina tjänster när SJ inför Gruppchefer.

SJ har som meddelats på företagets intranät nu avslutat förhandlingarna med SEKO om nya administrativa roller på bland annat åkstationerna. Förhandlingen inleddes den 20 december och har sedan varit ajournerad och återupptogs igen den 12 februari.

I förhandlingarna har SEKO tillsammans med övriga personalorganisationer reserverat sig mot SJ beslut att nuvarande produktionsledare ska behöva söka om tjänsterna när de namnändras från produktionsledare till gruppchef. Bakgrunden till reservationen är att vi anser att den uppkomna situationen bland annat beror på den strukturella ledarskapskris som vi tidigare har beskrivit i samband med arbetet med ny organisation 2011. I det vardagliga ledarskapet ingår att hantera situationer med underställd personal som arbetsgivaren inte anser klarar sina arbetsuppgifter. Nu väljer SJ att istället låta alla söka om tjänsterna och därigenom slippa från sitt ansvar.

Uttagningen till befattningen som gruppchef kommer bland annat att innehålla inslag av rollspel, något som SEKO tidigare mycket tydligt tagit avstånd från. Inte minst när ombordpersonal för några år sedan tvingades till audition på Wallmans salonger.

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Bransch spårtrafik, Diverse, Lokförare, Ombordpersonal, SJ AB, Spårtrafik. Bokmärk permalänken.