Avtalsinformation Spårtrafik

SEKO har nu tecknat ett nytt branschavtal för perioden 2013-04-01 till och med 2016-03-31. Avtalet är indelat i tre olika avtalsperioder och är uppsägningsbart den 31 mars 2014 om vi inte kommer överens i arbetet med ett nytt centralt branschavtal.

Avtalstiden är det viktigaste i hela uppgörelsen i och med att vi därigenom kan säkra att seriösa kollektivavtal tecknas när nya bolag träder in i branschen, när nya upphandlingar görs samt vid verksamhetsövergångar.
Trycket har varit hårt från arbetsgivarna att det även inom vårt avtalsområde skulle tecknas ett treårsavtal. Till skillnad från övriga arbetsmarknaden har möjligheten att säga upp avtalet varit avgörande för SEKO, därför har vi tecknat ett treårsavtal som är uppsägningsbart efter 14 respektive 24 månader.
Vi har då möjligheten att ta till konfliktvapnet vid problem kring tecknande av lokala kollektivavtal. I praktiken innebär detta att vi varje år har möjligheten att försvara medlemmarnas villkor med de stridsåtgärder vi bedömer vara lämpliga. Detta kommer att vara ett måste för SEKO så länge vi inte har ett centralt avtal som förhindrar dumpning av villkoren vid upphandlingar och nya bolag som startar trafik.

Under nästa vecka återkommer vi med mer information om de lokala förhandlingar avseende Spåra SJ som nu skall starta på SJ AB.

Information kommer att ges dels via utskick via mail samt i de kanaler som vi byggt upp i sociala medier SEKO SJ Avtalsforum på Facebook samt bloggen: blogg.sekosj.se

Det här inlägget postades i Bransch spårtrafik, Löneförhandlingar, Medlem i facket, SEKO, SEKO SJ Nyttt, SJ AB, Spårtrafik. Bokmärk permalänken.