Projekt RATIO skyddsorganisationen informerar.

Vi skyddsombud ser med mycket stor oro på de förändringar som SJ vill genomföra av bemanning och arbetssätt ombord. Vi har redan, och kommer även, att ställa ett stort antal frågor till arbetsgivaren för att försäkra oss om att de förändringar som vår arbetsgivare vill genomföra inte innebär att arbetsmiljön blir negativt påverkad. 
 
Att genomföra en riskbedömning tillsammans med skyddsombuden är ett från Arbetsmiljöverket lagstadgat krav som ställs på varje arbetsgivare inför kommande förändringar som berör arbetsmiljön på en arbetsplats. I en riskbedömning ska arbetsgivaren skriftligen dokumentera risker och de åtgärder som man vidtar för att motverka eller minimera de befarade riskerna i arbetsmiljön. Det är viktigt att påpeka att den föreslagna förändringen varken har riskbedömts eller förhandlats med någon av personalorganisationerna ännu och att idéerna än så länge i mångt och mycket ensidigt bygger på arbetsgivarens antaganden och syn på det framtida arbetet ombord. 
 
Vi skyddsombud fortsätter vårt arbete med att bevaka och dokumentera arbetsgivarens arbete kring förändringen och inför en kommande riskbedömning av den. Har ni har några frågor eller förslag kring frågeställningar till oss skyddsombud rörande förändringen så tveka inte att ta kontakt med något av era lokala skyddsombud så att de kan föra era synpunkter vidare.
 
Skyddsorganisationen på SJ AB Division Trafik och Service
Det här inlägget postades i Arbetsmiljö. Bokmärk permalänken.