Seko säger nej till ytterligare minskad bemanning på SJ X2000 tåg samt IC- och Regionaltåg

SJ har idag den 27 januari genomfört förhandling med Seko och övriga personal-organisationer om fortsatt ytterligare minskad ombord bemanning på X2000 samt IC- och Regionaltåg från och med den 2 maj i år.

Seko har i förhandlingen återigen framfört och förtydligat våra krav och synpunkter från de tidigare genomförda förhandlingarna. Vi har även denna gång varit tydliga i att vi inte kan utesluta att företaget mer eller mindre saknar kompetens och förmåga att bedöma och hantera risker och problem ur arbetsmiljö- och säkerhetsperspektiv.

Hur den nu av SJ beslutade förändringen är Mänskligt? Pålitligt? Enkelt? Härligt? – det får framtiden utvisa!

Förhandlingen avslutades i oenighet och Seko har reserverat sig mot SJs beslut.

För information om vad förändringen innebär konkret för respektive åkstation hänvisas till medarbetarnas närmaste chef.

Information kommer även fortlöpande att uppdateras på Seko SJ blogg som finns på http://blogg.sekosj.se

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Bransch spårtrafik, Lagar & Avtal, Lokförare, Medlem i facket, Okategoriserade, Ombordpersonal, SEKO, SEKO SJ Nyttt, Service, SJ AB, Spåra SJ. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Seko säger nej till ytterligare minskad bemanning på SJ X2000 tåg samt IC- och Regionaltåg

 1. Magnus Karlsson skriver:

  Återigen tappar vi mark! Sjukskrivningarna ökar, hot och våld ökar och vi blir mer och mer slutkörda och uppgivna. Jag är naturligtvis helt medveten om svagheterna i mbl och att det är arbetsgivaren som leder och fördelar. Men ni är valda av oss för att med alla tillgängliga medel bevaka och försvara våra intressen.
  Det enda jag ser är reservationer och uppgivna formuleringar som ” det får framtiden utvisa”.

  Hur tänker ni gå vidare? Är arbetsmiljöverket och övriga berörda tillsynsmyndigheter inkopplade?
  Situationen nu berör ju både arbetsmiljö och säkerhet. Finns inte längre möjligheten att begära en systemtillsyn från arbetsmiljöverket?

  Vi är ett statligt ägt företag. Hur försöker ni få ägaren att visa intresse för våra kraftigt försämrade arbetsvillkor? Gäller inte endast bemanningen utan arbetsförhållandena i stort. Varför ska vi acceptera att vara livegna exempelvis? Att arbetsgivaren utan vare sig personlig kontakt eller hänsyn kan ändra tjänstgöringen från dag till dag är totalt vansinnigt!

  Hur väcka opinion? SJ är, som bekant, ett företag som det är populärt att ha åsikter om. Borde inte vara alltför svårt att få in debattartiklar i större tidningar.

  Vi måste ha möjlighet att svara med annat än reservationer och förlikning! Jag tror inte på den franska modellen med strejk titt som tätt. Däremot kan andra åtgärder, som övertidsblockad, vara nog så effektiva. Vi måste sluta med att i avtalsrörelsen skriva bort de få vapen vi har.

  Under de senaste fem åren har mina arbetsvillkor så radikalt försämrats att de börjar bli ohållbara. Vi måste sluta backa och gå på offensiv med alla tillgängliga medel.

 2. admin skriver:

  Hej Magnus
  Vi är alla lika bekymrade över situationen som uppstår i och med SJs beslut. Den text som lagts ut som en första information var inte den reservation som lämnats till arbetsgivaren. reservationen innehåller en skarp beskrivning av konsekvenserna av beslutet.
  Läget just nu är att vi i eftermiddag går ut med information till medlemmar och till klubbarna. Vi kommer också att uppmana alla klubbar att hålla särskilda medlemsmöten med anledning av beslutet.
  Mvh

  Erik Johannesson

Kommentarer inaktiverade.