Semesteruppgörelse

De fackliga organisationerna har tillsammans med SJ AB kommit överens om att göra följande ändringar i vårt kollektivavtal:
Semesterplanen skall vara fastställd senast den 1 april istället för nuvarande datum som är den 1 januari. Planen kommer då att avse tiden 1april- 31mars.

Arbetstagaren har rätt till ledigheter på lördag och söndag före och efter semester som omfattar minst en vecka.

Om man frivilligt söker så att huvudsemestern infaller med högst fyra dagar in i september eller maj utgår dagersättning för dessa dagar med 1400 kr per dag. Med andra ord om du börjar din semester med den veckan som innehåller några dagar i maj eller alternativt avslutar din semester med den vecka som innehåller några dagar in i september så utgår denna dagersättning.

Övriga utköpsregler vad gäller veckosemestrar finns kvar precis som tidigare.

I uppgörelsen ingår också att vi ändrar om helgbegreppet till att även innefatta lördag. Det har betydelse vid vissa storhelger då det innebär att vi får storhelgsersättning för hela helgen. Tidigare räknades lördag som en vardag och storhelgstillägget avbröts. Som exempel: inföll julafton på en onsdag så utgick storhelgstillägg t.o.m. fredag. Nu kommer det att utgå storhelgstillägg från kl 19.00 dagen innan julafton, juldagen, annandagen samt lördagen och söndagen.

Vi har resonerat som så att rätt till ledighet vid kranshelger uppväger olägenheten med en senare sökning.

När det gäller uppgörelsen med dagersättning vid semester i september och maj så är den sökningen frivillig.

Det här inlägget postades i Lagar & Avtal. Bokmärk permalänken.