Det är bara november

Trots alla förberedelser inför vintern och trots alla löften om att trafiken ska flyta även under vinterförhållanden, så är det allvarliga problem. Tågen har trots allt kommit fram, medan bussar kör av vägen och flyg ställs in. Men det finns ingen uthållighet i järnvägssystemen. Våra fordon klarar inte ihållande vinterförhållanden. Det är bara november och ändå är det redan problem med fotstegsvärme, krånglande dörrar och inte minst maskinerier som redan börjat att strejka. Därtill kommer problem med infrastrukturen. Det senaste dygnen har det varit stora problem söder om Nässjö vilket gjort att alla tåg fått gå mot stopp på bevakningssträckan Nässjö-Grimstorp. Det blir många blanketter att fylla i och arbetsbelastningen för tågklarerarna måste i det närmaste bli omänsklig. Den 29 november var inget tåg från Malmö till Stockholm i tid. Det tåg som hade minst försening var drygt 1 timme sent. Det tåg som drogs med störst försening var över 6 timmar sent. Nu närmar sig klockan 16 på eftermiddagen den 30 november. Hittills har inget tåg från Malmö kommit fram till Stockholm.

Redan nu är personalen sliten. Många vill hjälpa till genom att strunta i raster och viloperioder. Detta är ingen bra hjälp, utan det riskerar bara att bli värre. Irritationen ökar när man är trött och hungrig och trafiksäkerhetstänkandet minskar. I går, eller snarare i dag, körde jag 550 hem från Linköping. Vid kom till Stockholm vid halvfyratiden. En av ombordarna hade varit på arbetet sedan 7 på morgonen dagen innan. Så ska vi inte ha det.

Tänk på dig själv, ingen annan gör det. Det är inte den som jobbar mest och längst som vinner, och är du i säkerhetstjänst och du har brutit mot arbetstidsregler kan du vid en olycka bli bedömd som oaktsam och dömas för vållande.

Det är bara november. Jag undrar vad december, januari, februari och mars har att bjuda på för vinterväderlek.

Det här inlägget postades i Lokförare. Bokmärk permalänken.