Nu kommer vintern

Många väntar med spänning hur verksamheten ska fungera denna vinter. Förberedelser har gjorts, krisövningar har genomförts och kontakterna med Trafikverket har säkert varit intensiva. Vi på Seko har dock fått indikationer på att man inte löst problemen med snöröjning och halkbekämpning på bangårdarna där vi ska gå i samband med klargöringar och avställningar. Vi lokförare ska naturligtvis inte acceptera att behöva gå på snötäckta, moddiga eller isbelagda bangårdar med risk för att skada oss.

Kommer du till skada till följd av att arbetsgivaren låter bli att ploga och sanda gångvägarna blir det du som själv får betala. Det blir karensdag och sjukavdrag på lön, utöver lidandet som uppkommer av skadan.

Vi ska kräva plogade och sandade gångvägar. Är gångvägarna inte plogade och sandade och du bedömer att det är omedelbar risk för att du kan komma till skada så ska du ringa SJ Trafikleding och meddela detta. Du begär att arbetet stoppas och om SJ Trafikledning inte vill gå med på detta så kan du själv stoppa arbetet för att ringa ett skyddsombud. Det kan vara svårt att få tag på ett skyddsombud, men det är inte ditt problem. SJ Trafikledning har en lista över alla skyddsombud, så det kan bli några samtal innan du hittar ett skyddsombud. Det får ta den tid det tar, och du riskerar inte påföljder för detta, även om tåget skulle bli försenat.

Vi måste stå på oss i denna fråga, annars blir det aldrig någon lösning på problemet!

Det här inlägget postades i Lokförare. Bokmärk permalänken.