Det kom ett brev…

I måndags, den 20 februari, fick jag ett gammaldags hederligt brev. I och för sig inte så ovanligt, men i dessa mejltider så kändes det nästan lite udda. Oftast sker idag brevväxling inom och till våra fackliga organisationer med mejl som dessutom har många mottagare. Skribenterna vill också ofta sätta tryck genom att skapa en illusion om att bara tillräckligt många får läsa mejlet så ökar trycket på den som står som mottagare att vidta någon åtgärd.

Jag fick brevet som en av flera mottagare. Brevet var anonymt och handlar om situationen för bland annat timanställda på SJ som känner sig illa behandlade av sin närmaste chef. Eftersom brevskrivaren/brevskrivarna vill sätta tryck så är brevet adresserat till samtliga chefer från VD och ner till konceptchef samt HSO och undertecknad.

Innehållet i brevet är allvarligt och förtjänas att tas på allvar. Efter att ha läst igenom brevet flera gånger så blir jag bekymrad över den ledarskapskris som råder i företaget. Uppenbart är att jobbar man som timanställd och/eller har kritiska synpunkter så vågar man inte längre framföra dessa den normala vägen via sin produktionsledning. Att det blivit så, är mycket illa eftersom företaget har ett stort antal timanställda som försörjer sig på en osäker anställningsform.

SEKO har länge varit kritiska till detta eftersom vi anser att det bästa för alla parter är att anställa personalen på tills vidare anställningar och skapa en bättre trygghet. Osäkra anställningsformer som dessutom utnyttjas av dåliga ledare genom att föra ett ”skräckvälde” med hot om uteblivna timmar är inte värdigt ett seriöst företag.

Nu har jag avslöjat huvudingredienserna i det brev som skickades till mig.

I egenskap av fackligt aktiv och ordförande för SEKO SJ kommer jag att ta upp ett antal frågeställningar med våra chefer under den närmaste tiden. Bland annat rädslan att yttra sig och hur timanställda behandlas kommer några av våra chefer att få svara på.

Till sist. Till de ledare som inte klarar att med gott ledarskap hantera svåra frågor och som brister ut i hot så vill jag bara säga en sak; Glöm aldrig att den du behandlar på detta vis mycket väl kan bli din näste chef!

Erik Johannesson

Om Erik Johannesson

Ordförande SEKO SJ
Det här inlägget postades i Arbetsmiljö. Bokmärk permalänken.