Information från dagens tågtjänstförhandlingar

Idag genomfördes en förhandling med SJ AB, gällande turlistorna för ombord och lokförarpersonal, under perioden 1/7 – 11/8 -2012.

Planeringen inför sommaren, enades vi och SJ AB om att en grov planering av perioden, ska anslås på arbetsplatserna innan den 31/5. Detta gäller för de som går på grupp. Eventuella F-dagar samt alla FP-dagar skall också ligga kvar under perioden.

SEKO tog upp detta med att ha Reserv på bortastation. Begreppet ”Reserv” finns inte med i Spåra-SJ och ska därför inte ritas med på turlistan. Detta för att minimera problemen som kan uppstå, med operativ arbetsledning.

SEKO påpekade att det var ritat turer med Regina mellan Göteborg-Karlstad.
SJ AB hävdade bestämt att fordonen skall trafikera sträckan och att utbildning skall genomföras för personalen efter påsk.

Passresa som förlänger 5-timmarsregeln är något vi diskuterade. Vi på SEKO anser att man ska ha en rast innan passresan, då man kan tas i tjänst under passresans gång och på detta sätt, bli tvingad att bryta 5-timmarsregeln. SJ AB svarade då med att på dessa turer, så skall ingen tas i tjänst.

I förra förhandlingen gällande hela T.12, så tog vi i SEKO upp att vi ville sätta oss ner och förtydliga för- och efter-arbetstider, klargörningstider samt den faktiska förflyttningstid, man ibland kan behöva på bortastation. SJ AB svarade med att man inom kort ska kalla till en sådan arbetsgrupp, där begreppen ska redas ut.

De samråd som varje åkstation skulle ha genomfört innan förhandling, har av någon anledning uteblivit för Hallsberg och Karlstad ombord samt för lokförare Eskilstuna. Av denna anledning ajournerades förhandlingen och återupptas under kommande vecka.

Tomas Hedman Annis Larsson Niclas Ylander

Om Erik Johannesson

Ordförande SEKO SJ
Det här inlägget postades i Lagar & Avtal, Lokförare, Okategoriserade, Ombordpersonal, SJ AB, Tågtjänstförhandling. Bokmärk permalänken.