Löneförhandlingarna år 2012

Vi vill med detta informera kring löneförhandlingarna år 2012. SEKO var det fackförbund som såg till helheten i förhandlingarna och således höll ut längst.

SEKO hade en hållning om att alla skall minst få 2,6% i löneökning. Denna gång var unik, då SJ inte ville tillföra några egna pengar utöver lönepotten.
Vi i SEKO var till en början inte nöjda med det upplägg, SJ ville ha kring Serviceledarnas I-lönetillägg. Upplägget var att det skulle vara 5 olika steg, där det lägsta var 11 kr. Detta fick vi med tiden till 3 stycken steg, varav det lägsta på 37 kr. Vi ogillade detta generellt då varken lönesamtal eller utvecklingsplaner hade hållits för Serviceledarna innan förhandlingarna. Resultatet blev att Produktionsledarna satt lön efter eget tycke.

Två andra delar är att vi stred för OB-tillägget som höjdes med 2,6% samt att Komfortoperatörerna, som ny yrkeskategori, även fick en löneökning innevarande år.

SJ valde i omgångar att skjuta upp förhandlingsdatumen. Detta gjorde de p.g.a. att lokala chefer inte lyckats genomföra lönesamtal inom rimlig tid. När det väl blev förhandlingar, lyckades inte SJ ha med sig uppgifter och material som behövs i en löneförhandling. SJ vägrade också under dessa löneförhandlingar att diskutera våra allmänna villkor. Inriktningen blev således enbart på lön och det löneutrymme á 2,6% som förhandlades på branschnivå.

Nu när detta avslutats för denna gång, så kommer vi direkt att påbörja lönerörelsen år 2013. Löpande information finner du på: blogg.sekosj.se samt www.sekosj.se

Avtalsutskottet
SEKO SJ

Det här inlägget postades i Löneförhandlingar. Bokmärk permalänken.