HSO SJ AB lade skyddstopp för tåg utan toaletter

Igår lade HSO SJ AB ett skyddsstopp på allt arbete ombord på tåg som helt saknar fungerande toaletter.

Bakgrund till skyddsstoppet är att både Seko SJ och skyddsorganisationen under en längre tid har påtalat det olämpliga i att det, på vissa sträckor från tid till annan den senaste tiden, har rullat tåg som helt har saknat fungerande toaletter. Det kan handla om resor så långa som fyra timmar vid några enstaka tillfällen.

Efter att skyddsorganisationen upplevde att diskussionerna med arbetsgivaren hade gått i stå valde huvudskyddsombudet på SJ AB att göra slag i saken och signalera hur viktig frågan är för arbetstagarna. Skyddsstoppet lades från kl 15:00 igår den 12 april och gällde stopp för allt arbete på tåg som från utgångsstation helt saknade fungerande toaletter.

Arbetsmiljöverket blixtsammankallade till en akutinspektion och valde att ställa krav på SJ att nu göra riskbedömning och handlingsplaner när det gäller tåg som saknar fungerande toaletter samt gå igenom de interna regler som bestämmer SJs komfortkrav för minsta antal fungerande toaletter. Skyddsombuden anser att dessa minimiregler skall gälla för samtliga tåg från utgångsstation, inte bara tåg som lämnar verkstad och depå. Under ovanstående förbehåll, samt med beskedet att skyddsorganisationen är välkommen att åter kontakta Arbetsmiljöverket om resultaten inte blir tillfredsställande, hävde Arbetsmiljöverket skyddsstoppet.

Både Seko SJ och skyddsorganisationen är nu nöjda med att arbetet kan få en konkret fortsättning och hoppas att arbetsgivaren också delar vår uppfattning om det ohållbara i arbetssituationen utan fungerande toaletter ombord.

 

 

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Ombordpersonal, Service, Underhåll av järnvägsfordon. Bokmärk permalänken.