Seko säger nej till att teckna avtal om avsteg för decemberschema

I tidigare utskick från den 12 november delgavs information att SJ begärt förhandling för att senarelägga tiden med fyra dagar av december schemasläpp för åkande personal. Något som enligt SJ skulle ge dem en chans till att rätta parametrar i planeringsverktyget och därigenom skapa bättre schema och turer.

Seko SJ lämnade rekyl till SJ med en del punkter över vad som kortsiktigt skulle omhändertas för att kunna få en bättre schemasituation, bl.a:
· Identifiera frivilliga att jobba jul/nyårshelg
· Redovisning av total arbetstid på individnivå med start i november
· Säkra upp innehållet i turer med kringtider  (gångtider, klargöring, koncepttid m.m.)
· Säkra upp föräldraanpassning

SJ har i förhandlingen inte velat tillgodose våra krav, vilket resulterar i att Seko SJ säger nej till avtal om avsteg för senareläggning av schemasläpp för december månad.

Noteras kan att under resan inför lanseringen av det nya planeringsverktyget har Seko som fackförbund dessutom inte varit välkomna att delta i processen, vilket givetvis kan ha bidragit till den situation som nu råder.

SJ:s personalplanering för åkande har under flera år varit i ett sluttande plan för att under pandemin fått ett djupt hack som planeringen aldrig rest sig ifrån, för att nu i samband med införandet av Rapid mer eller mindre krascha för många av våra medlemmar.

Många av Seko SJ:s medlemmar går nu på knäna, kämpar och sliter med helt orimliga förutsättningar pga. ohållbara scheman.

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Planering och Trafikledning, Tågtjänstförhandling. Bokmärk permalänken.