Solidaritet med Ukraina

Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har nu pågått i exakt en månad. En hel nations folk är offer för detta angrepp som har orsakat stort lidande och har tvingat miljontals på flykt, de flesta kvinnor och barn. Rapporter inkommer om tusentals skadade och om liv som har släckts i förtid.

Kraftfulla sanktioner har införts globalt för att strypa näringen till den ryska regimens krigsmaskineri som har haft en mycket kraftfull effekt. EU har agerat gemensamt genom att stänga medlemsländernas luftrum för ryska flyg i syfte att ytterligare sätta press på den ryska regimen att upphöra med aggressionerna. Sekos branschorganisation Spårtrafik har också uttalat sitt stöd för TURTCU, de ukrainska järnvägsarbetarna, som trots brinnande krig upprätthåller trafiken för sin nation i nöd. I väntan på att den svenska regeringen eller EU gemensamt tar ytterligare beslut om motsvarande åtgärder för ryska fartyg som angör svenska eller europeiska hamnar hörs röster om att eventuellt vidta fackliga initiativ i svenska hamnar i solidaritet med Ukrainas hamnarbetare och civilbefolkning. Initiativ om fackliga åtgärder som skulle innebära att man inte tar emot och arbetar med ryska fartyg som angör svenska hamnar.

Kriget pågår oavbrutet och lidandet fortsätter. Vi måste göra vad vi kan för att försöka stoppa kriget, ta avstånd från den ryska folkrättsvidriga invasionen och för att uttrycka vår solidaritet med Ukrainas folk.

Seko Förhandlingsorganisation SJ ser positivt på att röster hörs som fackliga initiativ och åtgärder. Vi skulle därför välkomna ett klart och tydligt beslut i frågan från den svenska regeringen och EU om liknande och gemensamma åtgärder. Åtgärder som skulle ha kraftfullare effekt mot detta folkrättsvidriga krig och för solidaritet med Ukraina.

Antaget av årsmötet för Seko Förhandlingsorganisation SJ, 2022-03-24.

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.