Semesterinplacering 2011.

I går den 22 juni hade vi sedvanligt Mbl § 19 möte på divisionen. Jag tänker här redovisa våra synpunkter på hur årets semesterinplacering skötts.

Arbetsgivaren redovisade utfallet på semesterinplaceringen och beklagade alla misstag som skett ute i organisationen pga otydliga och sena ändringar i instruktionerna. Värt att notera är också arbetsgivarens inställning att man helt och hållet förbehåller sig rätten att inplacera varje arbetstagare när som helst under perioden juni – augusti. Arbetsgivaren ser alltså valsystemen mer som en indikation på hur var och en vill ha sin semester mer än ett rättvist instrument för semesterns förläggning.

Vi fick också ta del av statistik som visar hur många anställda som fått sitt första val i semestersökningen. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det gått hyfsat bra trots allt med två undantag.

Det är stationeringsorterna Hallsberg och Karlstad som är en ren katastrof. Bägge stationerna har hanterats av produktionsledare och personalplanerare i Hallsberg och inplaceringen skiljer sig markant från övriga stationeringsorter. Andelen förstahandsval är mycket lågt och bland våra medlemmar är det många som vittnar om kaoset i semesterinplaceringen.

Inför 2012 har SEKO SJ ställt tydliga krav på arbetsgivarsidan att förbättra sina rutiner. Arbetstagarnas semester är årets viktigaste ledighet och en slarvig och nonchalant hantering är inte acceptabel.

Om Erik Johannesson

Ordförande SEKO SJ
Det här inlägget postades i Lagar & Avtal, Lokförare, Okategoriserade, Ombordpersonal. Bokmärk permalänken.