Intensivt arbete för SEKO

Vackert väder ute, men rejält kallt i morse. Minusgrader i hela landet. Dock känns det som att vintern ändå börjar ta slut i och med att ljuset återvänder i rask takt.

Det fackliga arbetet går på högvarv just nu. Förra veckan var en intensiv vecka som avslutades med två tvisteförhandlingar.
SEKO förlorade bägge förhandlingarna eftersom företaget står fast vid sina beslut att ta ut serviceledare på olika sätt beroende på var man befinner sig. I något fall är det ännu inte helt utrett vad som beslutats i verksamhetsförhandlingen när dessa serviceledare togs ut. I ett fall skall en person tvingas göra om hela proceduren som om vederbörande skulle gå igenom en helt ny anställningsprocedur pga att man missat ett utbildningstillfälle pga sjukdom.
Vi har stött på detta rigida förhållningssätt även i andra sammanhang. Senast var när vi hörde hur det gick till när några lokförare som anställdes från ett av våra dotterbolag och fördes in i SJ (moderbolaget). Även dessa förare, som var väl kända i sin profession, skulle tvingas att gå igenom en fullt utvecklad anställningsprocedur. Till sist jämkades några punkter eftersom uppgifterna kunde redovisas internt i stället.

Att SEKO förlorar en tvist kan vi stå ut med, men den syn som alltmer redovisas av ansvariga chefer på de anställda gör oss bekymrade. Att chefer kan kräva att fast anställda hela tiden skall genomgå ständiga uttagningar och “tävla” för att nå en något mer utvecklad position, som tex serviceledare, är helt befängd. Är man anställd och har en produktionsledare som sköter sitt jobb skall företaget veta vilka som behöver extra stöd och man skall faktiskt veta vilka som är mogna och beredda att utvecklas i sina roller. Att man tvingar fram denna typ av tävlingar för att gå vidare visar bara på det dåliga ledarskap som genomsyrar delar av verksamhet i företaget just nu.

Tyvärr ser jag ingen bättring eftersom de åtgärder som vidtas i tillsättning av gruppchefer inte kommer att lösa problemet. Det är högre upp som frågan måste hanteras. Gruppchef eller Produktionsledare är i det sammanhanget betydelselöst i sammanhanget om inte ledarskapet ändras högre upp.

I konsekvens med vår syn på ledarskap så har SEKO också reserverat sig mot hur uttagningarna av de nya gruppcheferna skall gå till. Vi har här en grundläggande syn som gäller oavsett om det är chefstillsättningar alternativt utveckling av arbetsuppgifter för produktionspersonalen.

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Bransch spårtrafik, Diverse, Lagar & Avtal, Lokförare, Löneförhandlingar, Ombordpersonal, Rekrytering av lokförare, SEKO SJ Nyttt, Service, SJ AB, Spårtrafik, Trafikpolitik. Bokmärk permalänken.