Aldrig får man vara nöjd!!!

I slutet av förra veckan fick vi (tidigare än väntat) besked och föreläggande från Arbetsmiljöverket (AV) när det gäller deras bedömning om åkande personal har rätt till egen toalett på våra tåg, i detta fallet X40.

Arbetsmiljöverkets förläggande och vite mot SJ AB uppgår till 50.000:-

Vårt krav var att det i varje enhet skulle avsättas en toalett som i grunden skulle vara upplåten för personalen, AV bedömning och beslut är att det skall finnas en särskild avdelad toalett per tåg. Den avdelade toaletten får efter bestämmande av arbetstagarna ombord upplåtas för passagerare. Dett är framförallt tänkt att utnyttjas i samband med störningar på andra toaletter i tåget.

Vår bedömning var att detta var ett beslut som vi kan acceptera, tyvärr visar sig arbetsgivaren ännu en gång från sin sämre sida när det gäller viljan att leva upp till att erbjuda sin personal en god och hälsosam arbetsmiljö. SJ AB har i vanlig ordning beslutat att överklaga beslutet från AV till Förvaltningsrätten (deras rättighet men inte tvingande), tydligen har man en tro på att Förvaltningsrätten vid en nyhantering skulle komma fram till något annat beslut fast inget nytt har tillförts grundfrågan sedan samma fråga var uppe till bedömmning hos AV och Regeringen vid ett tidigare tillfälle.

Ett förslag som kom från personalen var att man kunde öppna upp alla toaletterna på Centralplan 19 vårt huvudkontor för våra kunder, eller varför inte låsa alla toaletterna alla toaletterna och låta våra ansvariga chefer använda centralstatonens toaletter, men som sagt var det var endast ett förslag från en medarbetare.

Varför detta beslut SJ AB? Tänk personalens bästa!

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Lokförare, Ombordpersonal. Bokmärk permalänken.