Det finns andra sätt att göra saker på…

Det finns alternativ till att maximera vinsten i ett företag. Man kan också välja andra vägar än att pressa ut allt som går ur sina anställda, för att sen vara så snål som möjligt när det gäller lönen.

Detta bevisas av företagaren Åke Persson som nu startar ett vårdbolag med den något ovanliga affärsidén: bolaget skall inte gå med vinst.

Åke Persson har tidigare gjort sig känd för att vara en arbetsgivare utöver det vanliga. Detta när han delade ut hela vinsten i åtta år ur sitt bolag Monitor till personalen. (http://www.expressen.se/gt/struntar-i-lyx—delar-ut-vinsten-till-personalen/)

Åke säger till Aftonbladet att kan tycker att det är: ”lite oförskämt att pressa ut från personal som redan är för hårt pressade” (http://www.expressen.se/nyheter/startar-nytt-foretag–ger-vinst-till-personal/) ord som fler företagsägare och ledare borde ta åt sig av.

Det finns ingen naturlag som säger att ett företag måste ge maximal avkastning till ägarna. Så länge företaget klarar att betala de fodringar som finns på bolaget, kostnader för den dagliga driften samt de investeringar som är nödvändiga för livskraft i framtiden kan resten gott delas med de anställda i företaget.

Att maximera vinsten istället för att ta hand om sin personal är ett val ägaren tillsammans med styrelsen gör. Man kan fråga sig varför inte fler arbetsgivare gör en ”Åke”? Beror det enbart på snålhet, eller kan det vara så att man är totalt likgiltig för personalens vilkor?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.