I samband med att vi besökte styrelse och medlemmar på Contact Center i Tranås förra veckan märkte vi att det fanns en hel del frågor om uttag av semester under semesteråret 2014.
Normalt sett har arbetsgivaren inte rätt att förlägga semester under uppsägningstid. Det finns undantag från detta och det undantaget avser de som har förlängd uppsägningstid enligt avtalet.
SJ kommer inom kort att lägga ut information i form av frågor och svar i ett antal frågeställningar som vi ser dyker upp när vi träffar övertaliga.
Det har också kommit frågor om blankett som delats ut inom säljorganisationen om eventuell omplacering. Blanketten är en del av att ta reda på om den anställde är intresserad av omplacering och ingår i Sjs skyldighet att kunna redovisa att man gjort en omplaceringsutredning innan uppsägning får ske.
Denna blankett skall inte förväxlas med den möjlighet som var och en har att anmäla företrädesrätt till återanställning. Den uppgiften lämnar man i samband med att uppsägningen delges. Regleras i LAS §25.
I stora drag gäller följande:
Enligt LAS § 25 har du företrädesrätt till återanställning om du (samtliga kriterier ska vara uppfyllda)
- har varit anställd sammanlagt mer än 12 månader under de senaste tre åren
- har fått, eller skulle ha fått, besked om uppsägning eller om att en tidsbegränsad anställning inte kommer att förlängas.
- har tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen
- skriftligen har anmält till arbetsgivaren att du tar i anspråk din företrädesrätt (arbetsgivaren ska redogöra för hur och när detta ska göras).
Var gäller företrädesrätt till återanställning?
Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) § 25 gäller företrädesrätt till återanställning i den verksamhet där arbetstagaren tidigare varit sysselsatt. Det innebär att företrädesrätten inte gäller för samtliga lediga tjänster som arbetsgivaren har, utan bara för ett begränsat område.
LAS § 25 är dispositiv, möjlig att ändra med lokala avtal, och därför kan arbetsgivaren och det lokala facket teckna avtal om vad som ska ingå i definitionen av verksamhet.
Hur länge gäller företrädesrätten?
Företrädesrätten gäller från det att du får beskedet och nio månader efter det att anställningen upphört. Arbetsgivaren ska, när lediga tjänster uppstår, erbjuda dig återanställning om du har företrädesrätt och tillräckliga kvalifikationer.
Om ni är flera som har företrädesrätt och tillräckliga kvalifikationer, har den med längst anställningstid förtur.
Observera att företrädesrätten endast gäller nyanställningar, och inte då tjänster tas i anspråk för omplaceringar eller arbetstagare som har anmält önskemål om ökad sysselsättningsgrad.