SJ det tudelade företaget

SJ borde ha alla möjligheter att driva utvecklingen åt rätt håll. Företaget har alla möjligheter att ta vara på personalens engagemang och vilja att erbjuda bra service. I stället gör man sitt bästa att rasera mycket av det goda förtroende som byggts upp under den långa framgångsperioden sedan snabbtågen sattes i trafik i början av 1990 talet. Vi som har lite perspektiv blir alltmer konfunderade vart ledningen tänker driva företaget.

Det som kanske är ännu värre i ett kort perspektiv är att det tudelade företaget blir alltmer uppdelat. Många känner sig främmande för en del av de påhitt som genomsyrar verksamheten. I Stockholm har några ljushuvuden kommit fram till att man anser sig behöva egna personalutrymmen som inte kontamineras av personal från andra stationeringsorter. Man har helt enkelt skapat egna utrymmen inne i nuvarande personallokaler där man kan dra sig tillbaka från övriga arbetskamrater på företaget. Dörren är försedd med kodlås för att garantera enskildhet. Eftersom det är glasrutor istället för täckta väggar är det väl bara en tidsfråga innan det hängs upp tjocka gardiner så man slipper känna sig uttittade av lantisarna som sitter i det nuvarande lunchrummet.

Vi skall försöka att inte behandla inblandade ovarsamt, men det känns lite konstigt att ledningen sanktionerar den här typen av dumheter. Hur skulle det se ut om vi gjorde likadant i Göteborg? Nä det kan vi ju inte. Vi är lite mer toleranta och tycker det är trevligt att umgås.  Traditionen bjuder att vi istället knör oss in även om dörra är trång! 

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Bransch spårtrafik, SEKO, SEKO SJ Nyttt. Bokmärk permalänken.