Kränkning och mobbing i Karlstad

Jag har barn i yngre ålder som går på dagis, eller förskola som det idag heter. De har kompisar i grannskapet som de leker med för jämnan. Ibland kan det uppstå lite bråk på dagis eller när de är ute och leker med kompisar. Mobbing kan också ibland förekomma åt olika håll och som förälder, går man ut och reder ut problemet. Man förklarar också respekten för alla människor och allas lika värde.

Små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer får man med jämna mellanrum höra. Det kanske är så uppväxten och lärdomen av det sociala spelet ska gå till. Tyvärr kan jag väl tycka att klimatet blivit lite värre hos de små nu, än när man själv var liten grabb.

I Karlstad verkar vissa få personer vara kvar på dagisnivå. I stället för att försöka trivas på sin arbetsplats och respektera sina kollegor, utövar man mobbing och en avancerad form utav maktspel. I stället för att stå för sin åsikt väljer den eller de att skicka anonyma brev till olika instanser inom SEKO, där man också väljer att klandra ordförande för att SEKO inte valt att lyfta bort skyddsombuden från dess uppdrag.

Skyddsombuden har under sin mandattid arbetat hårt för att få igång en dialog med arbetsgivaren gällande arbetsmiljön. Arbetsskadeanmälningar och diverse andra viktiga frågor har blivit liggande och inte åtgärdade. Skyddsombuden gör det då man ska och det är att skicka handlingarna till Arbetsmiljöverket för beredningen. Arbetsmiljöverket är den myndighet som bevakar och ser till att företag i Sverige har en bra arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket är en opartisk myndighet men som under mötet med SJ, stöttade skyddsombudens agerande till fullo. Bara detta påvisar ju att skyddsombuden har gjort ett ganska bra jobb i sitt uppdrag på arbetsplatsen.

Mobbing och kränkningar på arbetsplatsen ligger i betraktarens ögon och då breven, glåpord på infotavlor, texter i tidsskrifter, är anonyma så ser vi extra allvarligt på detta. Allt detta kan röra sig om en person, men det kan även röra sig om flera. Övriga på åkstationen blir nu automatiskt drabbade och utpekade i en sådan här situation, då en eller några få personer är kvar på dagisnivån. Jag kan ju personligen hoppas att drivande i denna mobbing och kränkning träder fram, vilket i sin tur kan göra att konsekvenserna blir betydligt mindre för alla inblandade.

Se nu till att stötta varandra och visa stöd till våra skyddsombud. De jobbar för din skull och din arbetsmiljö.

Vi andra som inte arbetar i Karlstad, kan också stötta våra kollegor från Karlstad när vi träffas på järnvägen. Så ska vi och SJ se till att utredningen får fram den eller de som skyldiga till detta vidriga beteende.

Niclas Ylander
Klubbordförande
SEKO SJ Väst

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Lokförare, Ombordpersonal, Service. Bokmärk permalänken.