Seko kräver bättre planering för åkande personal i sommar!!

SJ har beslutat att all åkande personal ska gå på vikarielista i sommar!

Seko har under ett flertal år fått klagomål från medlemmar om hur SJ har skött planeringen under somrarna. När turlistan för T15 slutförhandlades i november 2014 så diskuterades frågan om hur sommaren 2015 skulle hanteras. För att en överenskommelse skulle bli bra för våra medlemmar ställde vi flera skarpa krav på SJ. Krav som SJ då avvisade.

SJ har därefter återkommit i frågan och Seko har ställt sig positiva till att försöka nå en konstruktiv och bra sommaruppgörelse för våra medlemmar. Våra krav har i diskussionerna varit:

 •  Preliminär månadslista för perioden 1/7 – 8/8 som publiceras den 15/5.
 •  Listan blir definitiv den 15/6. Inga blanka dagar för de som går på fast lista.
 •  Ändringar efter denna tidpunkt skall generera tidsförskjutningstillägg enligt

  Spåra SJ, samt en personlig kontakt.

 •  Juli månad ska vara en egen avstämningsperiod.
 •  Ordinarie gruppnycklar gäller fram till 27/6 samt efter 8/8.

  Seko och SJ blev efter att vi tagit bort juli som egen avstämningsperiod överens.

  SJ valde att efter att ha pratat med ST och Saco en annan lösning på tidsperioden för en överenskommelse. Något som skulle innebära helt fria tyglar för SJ under en period när vi har gruppnycklar som skall gälla. Seko valde då att förkasta SJ förslag.

Det här inlägget postades i Arbetsmiljö, Bransch spårtrafik, Lagar & Avtal, Lokförare, Medlem i facket, Ombordpersonal, Planering och Trafikledning, SEKO, SEKO SJ Nyttt, SJ AB, Spåra SJ, Spårtrafik, Turlistor. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Seko kräver bättre planering för åkande personal i sommar!!

 1. martin skriver:

  Och i slutändan? Vad gäller för sommaren 2015?

  • martin skriver:

   Dessutom måste jag fråga: om vi alla ska gå på skubben i sommar, hur kan juli månad inte bli en egen avstämningsperiod? För personal som inte tjänstgör på fast lista så gäller väl avstämning per kalendermånad?

   • admin skriver:

    Avstämningsperiod för de som går på vikarielista är alltid per kalendermånad. Syftet med en överenskommelse över sommaren är till för fast lista pga att det annars kan bli väldigt mycket jobb utlagt på en avstämningsperiod som är 12 veckor. Därför var vi villiga att träffa en uppgörelse som vi redogjort för informationsbladet. Denna berör alltså personal på fast lista.

  • admin skriver:

   För personal på vikarielista är kalendermånad avstämning precis som vanligt.

 2. Martin skriver:

  Men kan sj verkligen säga att vi både ska gå på fast lista under sommaren (vad gäller avstämningsperiod) och samtidigt att vi inte gå på fast lista (vad gäller allt annat)?

  Känns som att dom försöker plocka russinen ur kakan.

  • admin skriver:

   Resultatet av att man inte höll överenskommelsen med Seko innebär tyvärr att all personal går på vik under sommaren. Detta hade inte varit nödvändigt om man ståt fast vid den överenskommelse som vi var överens om. Ansvaret ligger helt på SJ och övriga förbund som inte insåg risken med att förlänga avstämningsperioden.

 3. martin skriver:

  hej igen! jag försöker luska fram hur det hela kommer att fungera under sommaren för oss som går på fast lista. När går vi över till vik-lista? Ska vi stämma av månadsskiftet maj/juni också? Jag vill inte riskera att arbeta mer än nödvändigt i sommar.

  • admin skriver:

   Hej.
   I och med att du kommer att gå på vikarielista över sommaren så är det vår uppfattning att det skall ske en avstämning av arbetstiden i månadsskiftet maj/juni.

Kommentarer inaktiverade.